Παιδιά με αυτισμό: Μπορούμε και εμείς να ταξιδέψουμε! VIDEO

Παιδιά με αυτισμό: Μπορούμε και εμείς να ταξιδέψουμε! VIDEO

Ταξιδιώτες με «κρυφές ασθένειες»: Θέλει τρόπο όχι κόπο!

Υπάρχουν κάποιες ασθένειες οι οποίες δεν είναι αναγνωρίσιμες με την «πρώτη ματιά». Άτυπα ονομάζονται «κρυφές ασθένειες» αφού τις πιο πολλές φορές οι περίγυρος δεν καταλαβαίνει τίποτα. Αυτό φυσικά είναι και πρόβλημα, αφού η άγνοια και κατ’ επέκταση η συμπεριφορά προς το άτομο με «κρυφή ασθένεια», συχνά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Μια τέτοια ασθένεια είναι και ο αυτισμός μια αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα άτομο με αυτισμό χρειάζεται να ταξιδέψει, να περιμένει σε ουρές, να χρειάζεται να ελεγχθεί σωματικά και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα ίσως να ταραχθεί; Πως θα γνωρίζουν οι υπάλληλοι εξυπηρέτησης πώς να συμπεριφερθούν σε ειδικές καταστάσεις;

Η λύση είναι απλή, θέλει μόνο τρόπο και καθόλου κόπο. Στο αεροδρόμιο πχ της Μάλαγα στην Ισπανία, ή στο Γκάτγουικ στο Λονδίνο υπάρχει συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, όπου η οικογένεια που συνοδεύει άτομο με αυτισμό φορά ένα περιλαίμιο με σήμα τον ηλίανθο. Στην Κύπρο προσφέρονται μπλε καπελάκια για παιδιά με αυτισμό. Έτσι οι υπάλληλοι αναγνωρίζουν άμεσα την κατάσταση και συμπεριφέρονται ανάλογα, δίνοντας πχ προτεραιότητα στη διέλευση ώστε το παιδί να παραμείνει ήρεμο. Επιπλέον μπορεί να του δώσουν κάποιο παιχνίδι ή να το απασχολήσουν ώστε να περάσει το χρόνο πιο ευχάριστα.

Εάν λοιπόν βρεθείτε οπουδήποτε και όχι μόνο στα αεροδρόμια και συναντήσετε κάποιον ή κάποιους με αυτό το περιλαίμιο ή καπέλο, δώστε ευγενικά προτεραιότητα. «Κρυφές ασθένειες» επίσης θεωρούνται ο διαβήτης, προβλήματα ακοής και όρασης αλλά και η άνοια.

Πηγή κειμένου: Omorfa Taxidia

Πηγή βίντεο: Alpha News Κύπρου

Κοινοποίηση